Dünyada her yıl Ocak ayının ikinci haftası olan 7-14 Ocak tarihleri arası Beyaz Baston Körler Haftası olarak anılmaktadır.(Beyaz Baston1921 yılında Londra’da trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden bir fotoğraf sanatçısının, dış dünyanın kendisini fark etmesi içinbastonunu beyaza boyamasıyla oluşmuş ve başarılı olması nedeniyle Fransa’da KörlerÖrgütü tarafından 1931 yılında simge haline gelmiş bir engelli hareketidir.)
UNICEF, her biri geçen yıl çatışma ve savaşlarda ölen çocuğu temsil eden 3 bin 758 okul çantasıyla temsili mezarlık oluşturarak dünya liderlerine çağrıda bulundu.
Bir zamanlar köyün birine bir adam gelmiş ve tanesi 10 dolardan💲 Maymun🐒 alacağını söylemiş. Köyde çok maymun🐒 olduğu için köylüler sevinçle ormana koşup maymun yakalamaya başlamışlar. Adam, binlerce maymunu 10 dolardan💲 satın alınca ortalıkta maymun azalmış, yakalaması da zorlaşmış. Köylüler, tam maymun yakalamaktan vazgeçecekken, adam her maymun için 20 dolar💲 vereceğini söylemiş. Yeniden heveslenen köylüler, tekrar maymun yakalamaya başlamışlar. Maymun🐒 sayısı azaldıkça fiyatı artıran adam, bu kez her bir maymun için 25 dolar💲 ödemeyeceğini ilan etmiş. Ama artık maymuna rastlamak bile çok zorlaşmış.
Bunun üzerine adam, fiyatı 50 dolara🐒 çıkardığını, ancak kendisinin işi olduğu için şehre gitmesi gerektiğini, yardımcısının onun yerine alım yapacağını söylemiş. Fiyat 50 dolar💲 ama ortalıkta hiç maymun yok; köylüler kıvranıyor. Yardımcı köylülere demiş ki, “O yokken, şu büyük kafeste topladığımız maymunlar var ya, ben onların tamamını size 35 dolardan💲 satayım, siz de patron gelince ona 50 dolardan💲 satarsınız”. Köylüler, büyük bir sevinçle tüm birikimlerini bir araya toplayarak tanesi 35 dolardan💲 maymunların🐒 hepsini almışlar. Ve başlamışlar beklemeye, şehirden dönecek patrona maymunları 50 dolardan💲 satıp zengin olmak için Sonra ne mi olmuş; tabii ki ne adama rastlanmış bir daha o civarda, ne de yardımcısına”
“Şimdi Borsanın 🏦 nasıl çalıştığı hakkında biraz bilgi sahibi olmuşsunuzdur…
Kudüs Trump’ın ‘Yeni Ortadoğu Planı’ ile ilgili gelişmeler sürerken birçok kişi üç büyük din için önem taşıyan Kudüs hakkında detayları merak ediyor. Kudüs’te yer alan Mescidi Aksa ve Kubbetüs Sahra bu noktada önem taşıyor. Kudüs’ün böyle ehemmiyetli bir yer olmasının seneni ne? İşte merak edilenler…
KUDÜS’Ü BU KADAR DEĞERLİ KILAN TARİHİ…
Arapça El Kuds, İbranice Yeruşalayim olarak adlandırılan Kudüs, dünyanın en eski kentlerinden birisi.
Tarih boyunca, birçok kutsal yapıya ev sahipliği yapmasından dolayı çok sayıda savaşa sahne oldu ve defalarca yıkıldı, yeniden inşa edildi.
Osmanlı İmparatorluğu, 1517’de işgal ettiği Kudüs’ü 1917 tarihine kadar kontrolü altında tuttu.
Kudüs, üç semavi din olan İslam, Yahudilik ve Hristiyanlık için çok kutsal yerleri içinde barındırıyor. Kutsal yerlerin önemli bir kısmı Doğu Kudüs’te yer alıyor.
Kudüs’ün içinde binlerce yıllık tarihi barındıran dar sokaklarla dolu Eski Kenti, dört ana bölümden oluşuyor. Bunlar Müslüman, Yahudi, Hristiyan ve Ermeni mahalleleri olarak sıralanıyor.
MESCİD-İ AKSA’NIN ÖNEMİ NEDİR?
Mescid-i Aksa kelimesi “en uzak” anlamındadır. Mescid-i Aksa da Mekke’ye olan uzaklığından dolayı böyle adlandırılmıştır. Yani, “en uzak mescid” demektir. Harem-i Şerif yapılarının içerisinde Hz. Süleyman mabedinden kalan batı duvarına bitişik olan dörtgen şeklindeki bu cami, M.S. 638 yılında Hz. Ömer (r.a) döneminde Kudüs fethedildikten sonra inşa edilmiştir. Mescid-i Aksa daha sonra Emevi halifelerinden Abdülmelik bin Mervan zamanında genişletilmiştir.
KUDÜS’TE BİR OSMANLI ESERİ: KUBBET-ÜS SAHRA
Mescid’i Aksa ile Kubbet-üs Sahra karşılıklı olarak aynı avlu içinde yer alırlar. Kubbet-üs Sahra çok görkemli bir kubbeye sahip olduğundan genellikle Mescidi Aksa sanılır. Üstü altın kaplı olan Kubbet-üs Sahra Kudüs’ün her yerinden görülür. Bir dönem Kubbet-üs Sahra’yı ele geçiren Haçlılar, burayı kiliseye çevirmişlerdir. Daha sonra Selahaddin Eyyubi, Kudüs’ü fethettikten sonra burayı kilise olmaktan çıkararak, cami olarak ziyarete açmıştır. Bugünkü görünümüne ise Osmanlı padişahları tarafından birçok kez yapılan tamirat ve eklemelerle kavuşturulmuştur. Yüzündeki Çiniler tamamen Osmanlı ürünüdür.
KUDÜS NEREDEDİR?
Kudüs konumu itibariyle İsrail ve Filistin’in orta noktasında yer almaktadır. Bu nedenle her iki ülke için de büyük öneme sahip olmaktadır. Kudüs’ün diğer ismi, İsrailliler tarafından Jarusalem olarak bilinmektedir.